Vakantie in Duitsland

Ik woon in de grensstreek, voor mij is het heel gewoon om af en toe naar Duitsland te reizen.

Het programma 3 op reis was op reis in Duitsland en gaf het als vakantieland een zeer hoog cijfer. Er was eigelijk maar één punt aftrek en dat was de mentaliteit van de Duitsers zelf.

Wij waren laatst in het mooie gebied Teutoburgerwald waar we merkten dat veel Duitsers groeten met het woord Hallootjen wat alleraardigst klinkt. Hier over de grens met Groningen groeten ze met MOIN.

Maar terug naar de mentaliteit, dit is moeilijk om in één zin te beschrijven. Maar ik vind de Duitsers (en dan heb ik het eigelijk nog niet over de verschillen in deelstaten) meer gereserveerd dan Nederlanders. Wat serieuzer en terughoudender. Maar als je de Duitser aanspreekt dan krijg je vaak contact en ook antwoord en dan komt het toch wel los, de vriendelijkheid en behulpzaamheid en gemoedelijkheid.

Een serveerster vroeg aan een tafel met 8 eetende mannen of er nog iets mist op tafel. Het voelde voor mij een beetje boos aan terwijl de serveerster toch echt zeker moest weten of alles in orde was en anders graag aangeven. (Of eeuwig zwijgen haha). Ik denk dat het meer is dat ze hun werk serieus nemen en dat is juist goed is dat de serveerster erom denkt of alles naar wens is.

Deze houding doet me denken aan een wok restaurant, de koks die de bakplaat doen en met hun messen heen in weer zijn. Ik durfde maar amper een stukje zalm bestellen het voelde dat ze kort af waren in hun antwoorden en vragen….maar is dat zo. Ik denk mensen willen gewoon helpen of duidelijkheid zo dat ze hun werk goed kunnen doen.

Maar het is lastig om de mentaliteit te omschrijven en of het iets nadeligs heeft voor jou persoonlijk als je naar het land toe gaat. Net als ik mensen hoor zeggen ik vind Frankrijk prachtig maar ja die Fransen he…..

Onderstaande foto zijn trouwens Duitse konijnen uit Nordhorn.