Geef je waardering of niet

Recensies lees je op bijna alle websites. Zoals Zoover, eet.nu en Marktplaats.

Maar hoeveel waarde hecht jij je aan deze recensies. Ik moest jaren geleden lachen dat mijn toenmalige baas ons een wel bedoelde hart onder de riem wou steken. Op de Zorg-kaart website kregen wij een 8.2. Iedereen tevreden maar het was een wassen neus. Ten eerste waren er niet genoeg reviews voor een gemiddelde en ten tweede waren het beoordelingen uit jaren er voor.

Op marktplaats kun je een koper en aanbieder ook sterren geven, ik heb een stuk of 5 beoordelingen waarvan allen 4 of 5 sterren. Maar daar zit ook één bij die mij maar 1 ster geeft.

Hoe kun je nu 1 ster geven op bijvoorbeeld een hotel waar het eten slecht was maar de bedden heerlijk? Ik snap niet dat mensen een 1 kunnen geven, dan moeten de kakkerlakken wel overal lopen en het eten niet te vreten en de bedden vol vlekken. (ho ho zo kan ie wel weer).

En dat is één van de reden dat een recensie of wel de gemiddelde cijfers niet geloofwaardig is. Een tweede reden is dat mensen pas gaan schrijven als ze slechte ervaringen hebben meegemaakt, dus dan krijg je een verkeerd beeld.

Doordat het gemiddelde naar beneden word gehaald hebben veel bedrijven waaronder veel kleine bedrijven hier erg veel last. het kan ze zelfs breken door dat hun bedrijf op een onvoldoende komt.

Sterker nog, ik zelf kijk (of eigelijk moet ik zeggen keek) niet naar recensies onder een 7.

Een vriend van mij boekte een keer een appartement en keek eerst even naar de cijfers/recensie. Het was een 6.4, ach zei hij heel droog, dat is goed genoeg.